Camargue paard

Spread the love

Geschiedenis: Het Camargue paard is een zeer oud ras dat afstamt van de Berber. In Zuid-Frankrijk ligt een moerasdelta waar de Rhône  door de Camargue  in de Middelandse zee uitstroomt. Hier leven de Camargue paarden in wilde kuddes. Ze worden ook wel ” De witte paarden van de zee” genoemd.

Beschrijving van het ras: Het Camargue paard is een zeer sterk paard met een schofthoogte van 1.35 tot 1.50 meter. Ze dragen met gemak een volwassen persoon. Het Camargue paard is altijd wit van kleur. De veulens worden geboren met de kleur zwart, bruin of vos, met een leeftijd van ongeveer 6 jaar zijn deze ook wit van kleur. Een robuuste bouw, met een korte hals, steile schouder, kleine oren,zware onderkaak,volle manen en staart, grote ogen en zeer sterke harde hoeven.

Het karakter en de verzorging: Zeer kalm en rustig is het Camargue paard,  en zeer alert en razend snel als het gevraagd wordt. Van dit oertype straalt de wijsheid uit de ogen. Dit paard heeft zich aangepast om onder zware omstandigheden in het moerasgebied te kunnen overleven. Ze zijn hierdoor vrij van eczeem, mok,broze hoeven en andere ongewenste aandoeningen.

Bij het gedomesticeerd houden van Camargue paarden dient wel rekening gehouden te worden met de voeding. Het beste is voer aan te bieden, dat overeenkomt met de samenstelling uit het natuurgebied de Camargue. Door ballaststoffen uit regulier paardenvoer te vermijden houd je het Camargue paard sterk. Voer daarom liever onbemest hooi met een natuurlijke muesli (zonder toegevoegde suikers) en zeewier. Met een schuilstal, voldoende weidegang en aanvulling in vitaminen en mineralen kan het Camargue paard het hele jaar buiten lopen. In de winter krijgen ze een dikke vacht die voldoende bescherming biedt tegen  regen en kou. Bovendien kan je bij goede verzorging lang plezier hebben van het Camargue paard, ze kunnen zeer oud worden.

Het gebruik: Tegenwoordig leven de kuddes in Frankrijk met een geselecteerde hengst. De jonge hengsten worden jaarlijks uit de groep gehaald , en worden uiteindelijk opgeleid tot rijpaarden van de Gardians. De Gardians zijn een groep mensen die het paardenras Camargue paard beschermen. De paarden gebruiken ze om de kuddes zwarte stieren bijeen te drijven.

Verder wordt het Camargue paard gebruikt voor recreatie, springen, dressuur, paardencoaching, working equitation en paarden shows. Lorenzo ” The Flying Frenchman” laat  tijdens zijn shows  op een bewonderingswaardige manier zien wat deze paarden voor een mens willen doen.

Stamboek: In Frankrijk is er een stamboek genaamd Haras Nationaux. In het Haras Nationaux staan alle Camargue paarden die voldoen aan de stamboek eisen. Tot heden is het niet mogelijk om een stamboek bewijs te krijgen van het Haras Nationaux als het Camargue paard buiten Frankrijk gefokt is.In Nederland is het mogelijk om het Camargue paard te laten inschrijven in het NRPS stamboek.

Onze wens is om voor dit bijzondere ras een eigen stamboek in Nederland te realiseren. Dit is mogelijk  met voldoende nakomelingen, die voldoen aan alle ras kenmerken.